Vasaros dienomis karštas sriubas pakeičia šaltos, kurias gaminant nebūtina vargti prie puodų. Tikriausiai esate ragavę populiarios visame pasaulyje šaltos gaspacho sriubos, gaminamos iš pomidorų ir daržovių. Tačiau, ar esatę išmėginę salmorecho (isp. salmorejo) – tradicinę ispanišką šaltą pomidorų sriubą? Man tai buvo meilė iš pirmo šaukšto! Tikiu, kad visi mėgstantys įvairias pomidorų sriubas patirs tą patį jausmą kaip aš. Gaivinanti, sodraus skonio su lengvu česnako prieskoniu – idealiai tinka karštai vasaros dienai.
Salmorecho labiausiai paplitusi pietų Ispanijoje, Andalūzijos regione, nes būtent čia ir atsirado. Jai pagaminti tereikia pomidorų, batono, česnako, balto vyno acto ir kokybiško pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus. Ingredientų sąrašas nėra ilgas, tačiau kiekvienas jų yra būtinas. Galbūt batonas neatrodo labai sveikas ingredientas, tačiau be jo negausite kreminės sriubos tekstūros. Jeigu norite, galite rinktis pilno grūdo batoną – taip bus sveikiau.
Paprasta pagaminti
Tam, kad pasigamintumėte gardžiausios ispaniškos pomidorų sriubos, nereikia daug laiko ir pastangų. Pakanka turėti blenderį ir sutrinti visus ingredientus iki vientisos kreminės masės. Todėl taupantiems laiką ar nemėgstanties ilgai stovėti prie puodų ši sriuba idealiai tinka. Be to, salmorecho šaldytuve galite laikyti net iki septynių dienų (o gal ir ilgiau), nes joje nėra greitai gendančių ingredientų. Priešingai, česnakas, actas, druska – natūralūs konservantai prailginantys galiojimo laiką.
Tradiciškai salmorecho gardinama virtais kiaušiniais ir serano kumpiu. Šie ingredientai ne tik papildo skonių gamą, bet ir paverčia ją sotesniu patiekalu. Tačiau labai paprasta šią sriubą “veganizuoti”. Kiaušinius puikiai atstos juodoji Himalajų druska, kuri turi kiaušinių skonį. Serano kumpį galima pakeisti prieskoniuose pamarinuotu ir pakepintu tofu. Tačiau, mano požiūriu, ši sriuba yra nerealiai gero skonio ir be pagardų! Kartais pakanka užberti šviežių žalumynų – bazilikų, petražolių, kalendros ar kitų.
Salmorecho išmokau gaminti dirbdama šeimos restorane El Rompido miestelyje, esančiame Andalūzijos regione. Restorane dirbanti virtuvės šefė Gabriela yra puiki tradicinės Ispanijos virtuvės priofesionalė, kuri nepagailėjo pamokų ir pasidalino tradiciniu geros salmorecho sriubos receptu. Būtent juo ir dalinuosi su Jumis!
Salmorecho
Ingredientai
- 8 vnt. pomidorai
- 2 riekės batono
- 1-2 skiltelės česnako
- 6 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 2-3 valg. š. baltojo vyno acto
- druskos
Gaminame
- Pomidorus ir duoną dedame į indą, pilame baltojo vyno actą ir alyvuogių aliejų. Viską sublenderiuojame iki vientisos kreminės masės.
- Pagardiname druska ir išmaišome ir paliekame šaldytuve pabūti ir atšalti.