Turbūt sunku būtų rasti žmogų, kuris nemėgtų italų virtuvės. Jei ne vienas, tai kitas patiekalas palieka neišdildoma įspūdį skonio receptoriams ir jo norisi vėl ir vėl. Pasta, pica, lazanija, gnocchi, pesto ir t.t. – visa tai didelis palikimas pasaulio maisto kultūrai. Naminiai ravioliai vienas tų patiekalų, prieš kurį atsilaikyti sunku. Ir nors itališki patiekalai sudėtingumu nepasižymi, pagaminti naminius raviolius užima nemažai laiko. Tačiau, bent man, juos gaminti vienas malonumas! O ir nepavykti negali, nes tai tikrai nesudėtingas patiekalas.
Kaip ir visai itališkai pastai, svarbiausia pagaminti gerą tešlą. Dažniausiai į sudėtį įeina miltai, alyvuogių aliejus, druska, vanduo ir kiaušiniai. Be pastarųjų galima apsieiti, tačiau visa kita būtina. Miltai – pagrindinė raviolių sudedamoji dalis, todėl jie turi būti geri ir kokybiški. Norint, kad naminiai ravioliai būtų ne tik skanus, bet ir sveikas patiekalas, galima rinktis rupius avižinius ar speltos miltus (o gal dar kitus?). Aišku, renkantis rupius miltus, nereikėtų tikėtis, kad raviolių spalva bus mums įprasta šviesi, dėl to gali šiek tiek pritrūkti estetikos. Jie, kaip ir rupių miltų makaronai, būna šiek tiek rusvesnis negu įprastiniai, tačiau gerokai naudingesni sveikatai.
Naminiai ravioliai gali būti įdaryti įdaugeliu maisto produktų – daržoves, vaisius (jei darote saldžius), kruopas, sūrius ir t.t. Aš nusprendžiau paimprovizuoti ir pagaminti batatų įdarą. Batatai, dar vadinami saldžiosiomis bulvėmis, yra ne tik sveika daržovė dėl juose esančio ypatingai didelio kiekio vitamino A, bet ir turi tobulai tinkančią konsistenciją raviolių įdarui. Geriausia batatus, ruošiant įdarui, kepti orkaitėje, nes tuomet jie karamelizuojasi, gerai įsigeria prieskoniaisir atskleidžia neapsakomą skonį. Taip pat batatai gana saldi daržovė, todėl norint, kad saldumas nepermuštų skonio, prieš kepant juos, reikia gerai pasūdyti (jie mėgsta druską) ir suteikti jiems pikantiškumo pabarstant juodais pipirais ar čili. Pastarieji ypač dera!
Pagaminti naminiai ravioliai gali būti patiekiami labai greitai, nes jie išverda per 3 minutes. Todėl tai gali būti puikus patiekalas kitos dienos pietums ar vakarienei po darbų. Šaldytuve juos galima laikyti 3-4 dienas, šaldiklyje apie mėnesį. Patiekti galima užpilant šalto spaudino alyvuogių aliejaus ir ir pabarstant kepintais riešutais, žalumynais, sūriu ar pesto.
Receptas
Tešlai:
- 150 g rupaus malimo speltos miltų
- 350 g rupaus malimo avižinių miltų
- 150 ml vandens
- 1 arb.š. druskos
- 2 valg.š. šalto spaudimo alyvuogių aliejaus
Įdarui:
- 600 g batatų
- 1 svogūnas
- 6 skiltelės česnako
- aliejaus kepimui
- rozmarino
- čili pipirų
- juodųjų pipirų
- 1 arb.š. mielių dribsnių (arba 50 g tarkuoto parmezano)
Gaminame
- Dubenyje sumaišome miltus ir druską, pilame alyvuogių aliejaus ir vandens. Gerai išminkome apvyniojame plėvele, kad nedžiūtų ir paliekame susistovėti apie valandą laiko.
- Tuo tarpu batatus nulupame ir supjaustome 2 cm gabalėliais. Dedame į skardą kartu su pausžiedžiais pjaustytais svogūnais, sutraiškytomis česnako skiltelėmis, rozmarino šakele. Pabarstome prieskoniais, druska. Gerai pašlakstome alyvuogių aliejumi, permaišome rankomis visą masę ir dedame į orkaitę (200 C temp.) kepti apie 20 min arba, kitaip sakant, kol gražiai apskrus ir bus minkšti. Tuomet viską sudėti į dubenėlį ir sutrinti. Jei norisi kreminio įdaro, naudokite blenderį, o jei stambesnių gabalėlių įdaro – šakute.
- Paragaukite, ar nieko netrūksta, kad gautumėte gerą skonį.
- Kai tešlą jau turime, ją daliname į 4 dalis ir kiekvieną gerai iškočiojame. Jei tešla lipni, stalą gausiau pabarstome miltais (geriausia ryžių). Stengiamės tešlą padaryti kuo plonesnę.
- Tuomet susipjaustome stačiakampiais ir dedame įdaro į kiekvieną atpjautą gabalėlį.Lenkiame pusiau ir užlipiname kampus taip, kad viduje nesusidarytų oro burbuliukų.
- Nulipdytus raviolius dėti į verdantį, gerai pasūdytą vandenį (su šiek tiek alyvuogių aliejaus) ir virti 3 minutes.
- Patiekti gausiai apipylus šalto spaudimo alyvuogių aliejumi, užlašinti citrinos sulčių, berti labai stambiai trintų kepintų graikinių riešutų, kapotų šviežių petražolių ar kalendrų.
Skanaus ♥