Tofu sūris, dar kitaip vadinamas, sojų varškės sūriu, gaminamas labai paprastai, sojų pieną sutraukiant rūgštimi – actu arba citrinos sultimis. Šis maisto produktas atsirado Azijoje, bet galiausiai išplito visame pasaulyje. Šiuo metu , turbūt, būtų sunku rasti žmogų, kuris nėra ragavęs tofu. Tačiau šis maisto produktas, kaip ir dauguma kitų produktų gaminamų iš sojos pupelių (pvz., sojos mėsa), turi specifinį poskonį, kuris erzina daugelį žmonių ir atbaido nuo tolimesnio vartojimo. Taigi surašau pagrindinius aspektus, kaip paruošti tofu sūrį, kad gautumėte geriausią rezultatą ir galėtumėte jį naudoti įvairiems patiekalams.
Kaip išsirinkti tofu sūrį?
Šiuo metu prekybos centruose galite rasti bent po kelias rūšis tofu sūrio. Lentynose puikuojasi įvairių rūšių – nuo paprasto klasikinio skonio iki tofu pagardinto priedais – kmynais, žolelėmis ir t.t. Visi jie yra skirtingo skonio, todėl renkantis reiktų atrasti savo mėgiamiausią. Sveikatos atžvilgiu, geriausia pirkti ekologišką tofu, nes sojos pupelės yra vienas tų produktų, kurios daugiausiai užauginamos genetiškai modifikuotos. Taip pat galite pamėginti pasidaryti patys! Procesas nėra sudėtingas, bet skonis tikrai išskirtinis.
Pašalinkite iš tofu vandenį
Kai nusiperkame tofu sūrį, jis būna vandendeningas, nesvarbu kokioje pakuotėje – vakuume ar stiklainyje. Todėl pirmiausia reikia pašalinti šį skystį, kuris yra vienas iš pagrindinių nemalonaus skonio kaltininkų. Geriausia dėti į kiaurąpuodį ir švelniais paspaudimo judesiais išspausti jame įsigerusį vandenį bei palikti, kad gerai nusivarvėtų. Jei paspaudus matote, kad dar bėga vanduo, popierine servetėle nusausinkite. Kuo sausesnis tofu bus, tuo geresnį skonį gausite.
Pjaustymas
Geriausia tofu sūrį supjaustyti nedideliais gabalėliais, nes taip jis geriau pasimarinuoja ir skaniai iškepa. Tarkime, jeigu naudojate troškiniams supjaustykite nedideliais kubeliais (+/- 1 cm x 1,5 cm), jei norite pamėginti išsikepti kepsnį, tuomet darykite jį ploną, kad gerai iškeptų.
Marinavimas
Jei paragautume ką tik iš pakelio ištraukto tofu sūrio, suprastume, kad tai yra visiškai beskonis maisto produktas. Todėl labai svarbu suteikti jam kuo daugiau išraiškos. Tam puikiai tinka įvairūs marinatai. Galite naudoti bet kokius mėgstamus prieskonius, sojos padažą ir, svarbiausia, aliejų, nes jis padeda pašalinti tą įkyrų sojos poskonį. Palikite marinuotis kuo ilgiau. Geriausia bent apie 8 valandas kambario temperatūroje ir dar tiek pat šaldytuve.
Kepimas
Jūsų tikslas yra padaryti taip, kad kiekvienas tofu gabalėlis apsitrauktų skania traškia plutele. Sūris turi būti kepamas gerai įkaitintoje keptuvėje, bet ne per karštoje, nes pradės degti ir lipti prie keptuvės dugno, o vidus liks neiškepęs. Taip pat naudokite nedidelį kiekį riebalų, kad nesugertų visko į save. Tačiau per sausa keptuvė irgi nėra gerai, nes tofu neapsitrauks traškia plutele. Taigi kepkite ant nedidelės ugnies su nedideliu kiekiu riebalų. Kiekvieną gabalėlį vartykite iš visų pusių, kad gražiai apskrustų. Galite gabalėlius dar šiek tiek lengvai paspaudyti mentele, kad pasišalintų iš jų visas likęs vanduo.
Traškus tofu
Tikriausiai matėte daug receptų, kuriuose gaminami traškūs tofu gabalėliai. Tam, kad juos pasigamintumėte Jums reikia tofu ištraukti iš pakelio ir įdėti į šaldiklį užšaldyti. Jam pilnai užšalus, ištraukite iš šaldiklio ir atšildykite. Tada pakartokite tą patį procesą dar kartą, t.y. du kartus užšaldome ir du kartus atšildome. Šis procesas pakeičia tofu struktūrą ir visiškai pašalina vandenį, todėl gausite tobulą rezultatą ruošdami traškius tofu gabalėlius.
Kaip naudoti paruoštą tofu sūrį?
Dabar žinote, kaip paruošti tofu sūrį. Taigi galite tokius gabalėlius tiesiog valgyti su padažu, naudoti salotoms arba troškiniams. Jeigu gaminate troškinį, 10 minučių iki gaminimo pabaigos, sudėkite tofu gabalėlius į puodą. Taip naudojami jie praras savo traškumą, bet sugers visą troškinio skystį, todėl bus neapsakomai skanūs.