Kartą pas mane svečiavosi draugė, kuri sako, jog nemėgsta košės. Bet smalsumo vedama nutarė išmėginti. Ką gi, pagaminau košę su lengvai pakepintais šviežiais smidrais, ką tik parneštais iš turgaus, alyvuogėmis, lengva pomidorų salsa. Laimei, mano kulinariniu eksperimentu liko sužavėta. Priedai pakeitė košės skonį, dėl to visada gaminu ją vis papildydama skirtingais ingredientais. Taip žymiai skaniau ir sveikiau. Šiandien pabandžiau pasigaminti su cukinijomis. Patikėkit, avižinė košė gavosi dieviška!
Avižos – vienas sveikiausių grūdinės kultūros produktų. Jos turtingos įvairiomis maistinėmis medžiagomis, kurios padeda šalinti iš organizmo kenksmingas medžiagas, reguliuoja cholesterolio ir cukraus kiekį, padeda normalizuoti kūno svorį, gerina odos, nagų ir plaukų būklę. Avižų nuovirai plačiai naudojami liaudies medicinoje, o po sunkių susirgimų padeda organizmui atsistatyti. Nepaisant didelės naudos sveikatai, avižos yra ir labai skanus maisto produktas, turintis natūraliai saldoką skonį, todėl plačiai naudojamos kulinarijoje.
Šį kartą avižas derinau su cukinijomis, kurios ne tik papildė patiekalą maistinėmis medžiagomis, bet suteikė nuostabų skonį. Jas sutarkavau smulkesne tarka tam, kad košė taptų vientisos konsistencijos bei greitai pagaminama. Cukinijas dėjau į košę pačioje pabaigoje, jau išjungus viryklę. Viską išmaišiau, uždengiau puodą dangčiu ir palikau stovėti 5 minutes. Per tą laiką jos suminkštėjo, bet nepavirto į visišką košę.
Tam, kad avižinė košė būtų maistingas ir tinkamai subalansuotas maisto patiekalas, papildomai derinau avokadą, granatą, šviežius mėtų lapelius, kepintas saulėgrąžų sėklas. Tiesą pasakius, dievinu gerą ir kokybišką šalto spaudimo alyvuogių aliejų, todėl ir avižų košę juo pagardinau. Jei bijote riebalų, galite jo nenaudoti. Ir, žinoma, mielių dribsniai! Super sveikas maistas, kuris ne tik papildo patiekalą mineralais ir vitaminais, bet ir suteikia ypatingo ir subtilaus skonio, šiek tiek primenančio sūrį.
RECEPTAS
- 200 g avižinių dribsnių
- 150 ml avižų pieno
- Cukinija
- druska
Pateikimui: šalto spaudimo alyvuogių aliejus, avokadas, granatų, šviežių mėtų lapeliai, mielių dribsniai.
Gaminame:
- Užkaičiame puodą su vandeniu ir supilame avižų pieną.
- Kai užverda dedame avižinius dribsnius, druskos ir verdame ant silpnos ugnies porą minučių arba, kol išvirs. Viskas priklauso nuo to, kokius avižinius dribsnius naudosite – stambesnius ar smulkesnius.
- Kai avižų košė jau išvirė, išjungiame viryklę ir dedame tarkuotas cukinijas. Uždengiame puodą dangčiu ir paliekame pastovėti 5 minutes.
- Tada dedame į lėkštę, pilame šiek tiek alyvuogių aliejaus, pjaustyto avokado, granatus, kepintas saulėgrąžų sėklas, kapotų mėtų lapelių ir užberiame mielių dribsnių.
Skanaus ♥