Bet kokie makaronų patiekalai dažnai neatitinka sveikos mitybos standarto. Visų pirma dėl to, kad padažai būna nepaprastai riebūs ir kaloringi. Taip pat su makaronais patiekiama mažai daržovių, todėl maistinė vertė toli gražu neprilygsta didelei energetinei vertei. Taigi siūlau pamėginti visiškai kitokį makaronų receptą! Makaronai su saldžių bulvių padažu yra ne tik beprotiškai skanūs, bet ir turi mažai riebalų (ko pasėkoje ir kalorijų). Be to, recepto pagrindinės sudedamosios dalys yra daržovės, kas paverčia patiekalą maistingu, subalansuotu ir turinčiu didelį kiekį ląstelienos. Taigi, į sveikatą – šį kartą padažo galite valgyti, kiek tik norite!
Saldžios bulvės, dar vadinamos batatais, turi tobulą kreminę konsistenciją, puikiai tinkančią daugeliui patiekalų. Todėl šįkart nusprendžiau jas panaudoti kaip pagrindinį ingredientą makaronų padažui. Viskas yra paprasčiau negu gali pasirodyti. Saldžias bulves nulupau ir supjausčiau nedideliais gabalėliais, pabarsčiau mėgiamais prieskoniais ir dėjau kepti į orkaitę. Tuo tarpu pasikepinau pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, česnaką, imbierą. Ilgai svarsčiau, ar dėti viską kartu kepti su batatais, bet pasirinkau kepinimą atskirai nuo jų. Labiau norėjosi pasikaramelizavusių svogūnų, o kepimas keptuvėje leidžia lengviau kontroliuoti karamelizavimosi lygį. Tačiau, jeigu taupydami laiką nuspręstumėte kepti viską kartu, tuomet nesmulkinkite česnakų, užteks tik peiliu juos prispausti. Taip pat svogūnus pjaustykite stambiais pusžiedžiais, kad nesudegtų anksčiau negu batatai pradės kepti. Ir imbierą galite palikti pjaustytą stambesnėmis juostelėmis.
Kai visus padažui skirtus ingredientus pakepinau, tuomet sudėjau į maisto smulkintuvą, įpyliau kokosų kremo, paprikos ir česnako miltelių, druskos, juodų pipirų ir mielių dribsnių. Pastarieji ne tik papildo padažą naudingomis maistinėmis medžiagomis, bet ir pataiso skonį į labai gerą pusę. Viską sutryniau iki vientisos masės ir gavau nuostabų kreminės konsistencijos padažą makaronams. Pagaminę būtinai paragaukite, galbūt Jums norėsis daugiau prieskonių, todėl lengvai pataisysite padažą pagal savo mėgstamą skonį!
Makaronai su saldžių bulvių padažu puikiai dera su kepintais baklažanų kubeliais, tačiau puikiai tiks ir kitos daržovės esančios Jūsų šaldytuve – cukinijos, paprikos, grybai ir t.t. Kuo daugiau įvairių daržovių, tuo sveikiau! Taip pat, maistinei vertei pakelti ir skonių paletei praplėsti naudojau lengvai pakepintus avinžirnius. Dažniausiai turiu jų virtų šaldytuve – tai tikras išsigelbėjimas įvairiems gaminimo atvejams. Lengvai pakepinti avinžirniai su grūsto česnako skiltele yra puikus pagardas tiek salotoms, tiek sumuštiniams, tiek kitiems patiekalams, o šiuo atveju makaronams.
RECEPTAS
- 250 g tagliatelle makaronų
- baklažanas
- 150 g virtų avinžirnių
- juodųjų pipirų
- 2 skiltelės česanko
- druskos
- aliejaus kepimui
Padažui:
- 500 g saldžių bulvių
- svogūnas
- 5 skiltelės česnako
- gabalėlis imbiero
- ½ arb.š. paprikos miltelių
- juodo kardamono ankštis arba rūkytos paprikos miltelių
- 100 ml kokosų kremo (arba kokosų pieno)
- alyvuogių aliejaus
- druskos
- juodųjų pipirų
- čili pipirų, jei norisi aštriau
- džiovinti prieskoniai: rozmarinai, čiobreliai, raudonėliai
- ½ arb.š. ciberžolės
- 2 valg. š. mielių dribsnių
Pateikimui: šlakelis citrinos ar laimo sulčių, žalumynai
Gaminame
Padažas:
- Saldžias bulves susipjaustome nedideliais kubeliais, pabarstome prieskoninėmis žolelėmis, juodaisiais pipirais, druska ir čili, jei norisi aštriau, užpilame alyvuogių aliejumi, išmaišome, dedame į skardą, uždengiame folija ir kepame 200 C temperatūroje apie 15 minučių. Tada nuimame foliją ir kepame dar 15 minučių. Saldžios bulvės turi būti minkštos ir šiek tiek pasikaramelizavę.
- Tuo tarpu įkaitintoje keptuvėje porą minučių pakepiname į kelias dalis perpjautą juodo kardamono ankštį. Tada dedame kapotą česnaką ir pakepiname dar minutę. Kai česnakas pradeda geltonuoti, galime dėti pusžiedžiais pjaustytą svogūną. Kepiname, kol jis pradeda lengvai karamelizuotis. Tada dedame smulkiai pjaustytą imbierą ir pakepiname dar porą minučių. Pabaigoje įberiame ciberžolės ir porą kartų gerai permaišome.
- Į smulkintuvą dedame keptas saldžias bulves, kepintus svogūnus, česankus, imbierą ir visus likusius ingredientus skirtus padažui. Triname iki vientisos kreminės masės.
P.S. Jei neturite kardamono ankšties ir naudosite rūkytos paprikos miltelius, tuomet jų kepinti nereikia. Dėkite juos į smulkintuvą kartu su visais prieskoniais.
Makaronai:
- Gerai pasūdytame vandenyje su šlakeliu alyvuogių aliejaus, išverdame makaronus, kaip nurodyta ant pakelio. Bet jeigu, ant pakelio nurotyta, kad virti reikia, pavyzdžiui, 5 minutes, patikrinkite po 3 minučių, kad nepervirtumėte.
- Baklažanus susipjaustome nedideliais kubeliais, užberiame druskos ir paliekame pastovėti, kad išbėgtų skystis. Tada nuplauname ir dedame kepti į gerai įkaitintą keptuvę. Pabarstome juodaisiais pipirais ir druska, jeigu reikia. Kepiname vis pamaišydami, kad gražiai apskrustų.
- Tuo tarpu, kitoje keptuvėje gerai įkaitiname šlakelį aliejaus ir dedame kepti avinžirnius. Vis pamaišome. Po poros minučių, dedame grūsto česnako skilteles, ir, jei reikia, druskos. Viską maišome, kol pamatysime, kad česnakas iškepė ir avinžirniai apsitraukė lengvai traškia plutele.
- Kai makaronai išverda, nukošiame vandenį, užpilame šiek tiek alyvuogių aliejaus ir išmaišome, kad nesupilptų.
- Makaronus dedame į lekštę, pilame padažo, kiek norisi (nes šis padažas sveikas!!!), ant viršaus dedame kepintus baklažanus, avinžirnius, užspaudžiame šiek tiek citrinos ar laimo sulčių bei pabarstome žalumynais.
Skanaus ♥