Kartais pasiilgstu egzotiškų patiekalų, nors dažnai tai asocijuojasi su sudėtingu gaminimo būdu, brangiais ir sunkiai randamais produktais. Taip, yra tokių sudėtingų patiekalų, kurių ingredientų nerasite pagrindiniuose prekybos centruose, nebent specializuotose parduotuvėse, ar , dar geriau, užsienio internetinėse parduotuvėse. Tačiau kartais net ir iš mūsų kasdien naudojamų produktų galima susikurti egzotišką patiekalą. Marokietiškos kepintų morkų ir daigintų lęšių salotos yra būtent tokios – skanios, kvepiančios artimaisiais rytais, nesudėtingos ir, svarbiausia, sveikos!
Morkos – vienas iš pagrindinių maisto produktų kiekvieno virtuvėje. Daugelis jas naudoja sriuboms, troškiniams, salotoms, spaudžia sultis ar net kepa pyragus. Salotoms morkas kepinau orkaitėje, taip jos karamelizuojasi ir įgauna neapsakomai gerą skonį. Norėdama suteikti daugiau egzotikos, morkas kepinau su prieskoniais – kumino ir kalendros sėklomis, juodaisiais pipirais, čili ir druska. Visa tai puikiai dera su morkomis, todėl prieskonių galite negailėti.
Daiginti lęšiai yra ne tik skaniau, bet ir sveikiau negu tik išmirkyti. Be to daiginimas supaprastina gaminimo procesą, nes lęšiai žymiai greičiau išverda arba juos galima tiesiog trumpai pakepinti keptuvėje. Būtent taip ir dariau ruošdama marokietiškas kepintų morkų ir daigintų lęšių salotas. Daiginti lęšiai pakepinti alyvuogių aliejuje su česnaku (nepagailėkit) atsiskleidžia visai kitais skoniais. Be to taip paruošti daiginti lęšiai tinka daugeliui salotų arba jie puikiai tinka ant sumuštinių.
Marokietiškos kepintų morkų ir daigintų lęšių salotos gaminamos naudojant daug prieskonių, kurie plačiai naudojami marokiečių virtuvėje – česnakas, kuminas, kalendros sėklos, juodi pipirai, mėtos , petražolės. Pastarąsias galima pakeisti kalendromis, jei mėgstate. Jos tik dar labiau praplės skonio paletę. Taip pat marokiečiai savo patiekaluose naudoja daug džiovintų vaisių ir riešutų, todėl jei turite namuose, galite papildyti salotų ingredientų sąrašą. Aš namuose turėjau tik graikinių riešutų, kuriuos lengvai paskrudinau keptuvėje su šiek tiek druskos. Tiko tobulai, bet, esu įsitikinusi, tiks bet kokie lengvai skrudinti riešutai.
Labai svarbu gaminant marokietiškas kepintų morkų ir daigintų lęšių salotas tinkamas užpilas. Kepintos morkos ir lęšiai padaro šias salotas pakankami sunkiu ir maistingu maistu, todėl padažą siūlyčiau derinti lengvesnį ir šiek tiek rūgštesnį. Tam puikiai tinka aliejus ir rūgštesni ingredientai – actas ar citrusinių vaisių sultys. Taip pat į padažą galima dėti kapotų mėtų, patražoli, kalendrų ar česnakų.
RECEPTAS
- 500 g morkų
- 150 g daigintų lešių
- 100 g špinatų arba mėgstamų salotos lapų
- ¼ raudono kopūsto
- ½ raudonojo svogūno
- sauja kapotu mėtų
- sauja kapotu petražolių
- kalendros sėklų
- kumino sėklų
- druska
- juodi pipirai
- čili
- 100 g graikiniai riešutai
- citrina
- salotos lapai
- 2-3 česnako skiltelės
Gaminame
- Morkas nuskutame ir supjaustome 3 mm griežinėliais. Apibarstome druska, juodais pipirais, čili, kumino ir grūstos kalendros sėklomis. Apšlakstome alyvuogių aliejumi, šiek tiek permaišome, kad visos morkos pasidengtų aliejumi ir prieskoniais. Tada dedame kepti į orkaitę 180 C 30 min arba kol gražiai apskrus.
- Keptuvę gerai įkaitiname, pilame aliejaus ir dedame daigintus lęšius. Pakepame porą minučių, tada dedame trintas česnako skilteles ir dar pakepiname porą minučių, kol lęšiai suminkštės.
- Kai morkos iškepa, galime gaminti salotas. Į dubenį dedame pjaustytus špinatus arba savo mėgstamus salotų lapus. Tada dedame plonais griežinėliais pjaustytą raudoną kopūstą ir plonais pusžiedžiais pjaustytą svogūną. Beriame kepintus lęšius ir morkas. Užbarstome kapotomis mėtomis ir petražolėmis. Pabarstome juodais pipirais, druska, užpilame šalto spaudimo alyvuogių aliejumi ir užspaudžiame citrinos sulčių. Viską lengvai permaišome. Ant viršaus pabarstome kepintais graikiniais riešutais.
Skanaus ♥