Agurkų sezonas jau prasidėjo, todėl turguje lengvai galima rasti šviežių, ūkiningų išaugintų, agurkėlių. Ta proga galvoje susigeneravo visomis prasmėmis labai lengvas receptukas. Pirmiausiai, lengvas, nes jį pagaminti užtrunka vos kelias minutes. Kita prase todėl, kad neapkrauna organizmo sunkiu darbu. Netgi ilgai svarsčiau, kaip turėčiau pavadinti “agurkų glotnutis” ar “šalta agurkų sriuba”. Likau prie paskutinio varianto, nes papildžius šį patiekalą ridikėliais ir žalumynais, gavosi labai gera sriubytė.
Kaip pasigaminti?
Norint pasigaminti agurkų šaltsriubę jums reikės vos kelių produktų – agurkų, saliero lapkočio, šiek tiek avokado, ridikėlio, mėgstamo augalinio pieno ir laimo bei krapų paskaninimui. Receptas yra paruoštas pagal mano mėgiamas proporcijas, bet Jūs galite laikytis savųjų. Tarkime, jeigu nemėgstate saliero lapkočio, galite jo visai nedėti. Man patinka jo subtilus poskonis, todėl dažnai dedu jį į beveik visas sriubas. Be to, salieras vienas geriausių atntioksidantų, todėl naudingas ne tik skonio, bet ir sveikatos atžvilgiu.
Avokadas suteikia šaltai agurkų sriubai kreminės tekstūros. Tarsi suriša visus produktus į vieną, todėl jis yra būtinas tobulam skoniui išgauti. Be to, jame gausu omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, folio rūgšties, vitamino C, B grupės vitaminų, riebaluose tirpių vitaminų A, K, E bei minaralų – magnio, kalcio, vario ir kt. Kitaip sakant, ne veltui avokadai laikomi geros sveikatos šaltiniu. Tad, kodėl nepapildžius patiekalų avokadais?
Šaltą agurkų sriubą visada gaminu su augaliniu pienu. Išbandžiau su įvairiausiais variantais – sojų, migdolų, ryžių, bet galiausiai nusprendžiau, kad man skaniausia su avižų pienu. Visų pirma todėl, kad jis neturi ryškaus skonio, kuris permuštų agurkų gaivumą. Antra, jis turi vos juntamą saldumą, kuris puikiai susigroja su agurkais ir kitais ingredientais. Tačiau, skonis yra subtilus dalykas, todėl visada siūlau išmėginti ir su savo mėgiamu augaliniu pienu.
Šalta agurkų sriuba puikiai dera su įvairiais žalumynais. Aš rinkausi tradiciškai – krapus, nes būtent šiuo metu turguje jų lengva rasti šviežių, ką tik iš bobutės daržo nuskintų. Tačiau puikiai tinka ir kiti Jūsų mėgstami žalumynai. Taip pat galima papildomai dėti ir svogūnų laiškų. Jie suteiks srihbai aštresnio skonio.
Šalta agurkų sriuba
Ingredientai
- 4 vnt. agurkai
- 1-2 vnt. saliero lapkotis
- 1/2 vnt. avokado gerai sunokusio
- 2 vnt. ridikėliai
- 200 ml augalinio pieno avižų arba kokio norisi
- 1/2 vnt. laimo sulčių
- druska pagal skonį
- krapai kiek norisi
Gaminame
- Agurkus, saliero lapkočius, avokadą, augalinį pieną sublenderiuojame.
- Dedame druskos, laimo sulčių ir viską išmaišome.
- Susipjaustome ridikėlius norimo dydžio gabalėliais ir dedame į sriubą.
- Pabarstome smulkintais krapais.